languages

„Versbe szedett életünk” – megjelent gyöngyösi diákjaink antológiája

2020. 10. 27., 11:48

Októberben könyvbemutatót tartottak a gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban.


Októberben könyvbemutatót tartottak a gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. És hogy mitől volt ez olyan különleges? Nos, a most leleplezett kötet szerzői maguk az intézmény egykori és jelenlegi tanulói, akik a „Versbe szedett életünk” című antológiában tesznek kísérletet arra, hogy mindenkihez közelebb hozzák a „keris” diákok életét, gondolatait.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által fenntartott intézmények számára mindig is fontos volt az anyanyelv ápolása, valamint a szárnyaikat bontogató tehetségek támogatása. Nem volt ez másként gyöngyösi iskolánknál sem, ahol a mára nyugdíjba vonult történelem szakos tanárnő, Eperjesiné Gajdóczki Edina kezdte el gyűjtögetni a fiatalok tollából született verseket, írásokat.

Abban, hogy a kezdeményezés a humán munkaközösség volt vezetőjének „szívügyéből” egy kézzel fogható, igényes kiadvánnyá nőtte ki magát, hatalmas szerepe van az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program NTP-ATP-19 pályázatnak, amelynek célja a magyar anyanyelvi, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek anyanyelvi identitás megőrzését célzó tehetséggondozó programok támogatása.

Pályázatíróként és szervezőként Ombódi Andrásné Madai Judit igazgatóhelyettes szerzett elévülhetetlen érdemeket a könyv megszületésében, de a humán munkaközösség tagjai Perlaki Krisztina, Babus Mónika, Makláriné Baksa Anita, Fehérné Benei Éva és Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda Violetta igazgatónő hathatós segítsége is kellett ahhoz, hogy ezen az őszi napon az alkotók, majd a közönség is kézbe vehesse a művet. Külön megtisztelő, hogy a kötethez Csámpai Rozi festőművész készített méltó illusztrációkat, a lovári nyelvi lektorálást – merthogy nagy örömünkre egy ilyen fordítás is helyet kaphatott az oldalakon – pedig Dr. Oláh Dezső végezte.

Szerencsére a könyv készülésének híre megmozgatta a közösséget, hiszen nagyon sok jelenlegi és volt diák küldött be verset, novellát. Ezek közül végül gondos válogatás után 13 került be a hat fejezetből álló antológiába, amelyet az iskola egyik tanárának, Fedák Anitának alkotása tett teljessé. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a „keriben” mindenkire büszkék, aki a felhívás kedvéért tollat ragadott vagy megosztotta a „fiókban” pihenő remekműveit.

Ennek jegyében, a pályázat elemeként, minden egyes érdeklődő fiatal számára foglalkozást is tartottak, ahol a magyar tanárokkal beszélhették át alkotásaikat, és segítséget kaptak az írásban. Mindez pedig nemcsak a magyar nyelvre vonatkozott, hiszen a szervezők próbálták megszólítani azokat a roma gyerekeket is, akik beszélik a lovári nyelvet.

A végeredmény, és reméljük erről hamarosan minél többen megbizonyosodnak, valóban olyan, amit elégedetten vehet a kezébe bárki. Ez a diákantológia nemcsak a jelenkor emberének segít közelebbről megismerni a diákokat, hanem a kötetet forgatva a jövőben is bárki hű képet kaphat majd arról, hogyan gondolkodtak a fiatalok a harmadik évezred elején. Mindezt jól bizonyítja, hogy a szerzők közül Fűrész Vivien novellája például naplóként indult.

A pályázat fontos pilléreként az alkotóknak lehetőségük nyílt egy szervezett kirándulás keretében megismerni a magyar irodalmi élet néhai fellegvárait, azaz a budapesti kávéházakat. A pedagógusok kíséretében meglátogatták a világ talán legszebb kávézóját, az annak idején a Nyugat és a Pesti napló szerkesztőségi törzshelyének számító New York-ot, de felkeresték a szintén patinás Zsolnay és Hadik kávéházakat is. Ady, Kosztolányi, Karinthy, Krúdy vagy épp Móricz szellemét megidézve a tanulók megtapasztalhatták, miért is vallotta Márai, hogy: „Kávéház nélkül nincs irodalom.”

Visszatérve a bemutatóra, gyöngyösi iskolánkban a tőlük megszokott módon ennek is alaposan megadták a módját: a vendéglátós és pincér tanulók kihasználták az alkalmat a gyakorlásra, de a tanári kartól a könyvtárosig mindenki hozzátett a rendezvény sikeréhez. Ahogy az az eseményen is elhangzott, a közösség egyként szeretné, ha a mostani pályázattal elindult roppant pozitív folyamat folytatódna, ezért a jövőben is mindent megtesznek majd az alkotni vágyó fiatalok felkarolásáért – legyen szó magyar vagy lovári nyelvről. Ebben pedig továbbra is számíthatnak a kezdeményezést eddig is teljes mellszélességgel támogató Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda Violetta intézményvezetőre.

Aki szeretné saját gyűjteményében tudni a frissen megjelent antológiát, az MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium 06-37-311-953-as iskolai telefonszámán érdeklődhet.

ntp_logo_bw.jpgemmi_bw.jpg

Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók