Beszámolóm a németországi gyakorlatomról
1.Személyes adatok:
Név: Kovács Brigitta
Cím:3034 Szücsi Széchenyi út 37
Születési hely, idő:Gyöngyös, 1991.07.13
Státusz: Diák
2.Intézményi adatok:
Küldő intézmény neve: MMSZ Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 3200. Gyöngyös Katona József út 4.
Kontakt személy : Csókáné Kálmán Éva
Fogadó intézmény neve : Constantin -Vanotti –Schule, Überlingen am Bodensee
Kontakt személy: Simone Dziedzitz
3. Felkészítés a külföldi gyakorlatra:
3.1 Nyelvi felkészítés
A németországi kiutazásra a felkészítő tanárnőnk Daskalopoulos - Kuzbelt Hilda Tanárnő volt. A kiutazásunk előtt egy 45 órás felkészítőn vettünk részt, ahol a munkában használatos szavakat, kifejezéseket tanultunk.
Sok fénykép és videó film megtekintésével nyerhettünk betekintést Németországba.
A szakács szakmában használatos szavakat gyakoroltuk hogy könnyebben megértsük a német nyelvet. Német receptekkel betekintést nyerhettünk a német konyha ételeibe.
Az első héten még voltak nehézségeim a német nyelv megértésében, de a minden napos német nyelv hallása után már az elkövetkezendő hetekben sokkal könnyebb volt már a kommunikáció is..
3.2 Pszichológiai felkészítés
A Sóház téren két napos táborban vettünk részt, ahol pszichológiai felkészítést is kaptunk. Itt jobban megismerkedhettünk egymással, és különböző teszteket is csináltunk. Ez a felkészítő összehangolta a csapatot is.
A felkészítést Nádudvari Klára Tanárnő és Nádudvari István tartotta.
Megtudtuk egymás pozitív és negatív tulajdonságait, és hasznos tanácsokat kaptunk az egymással éléssel és a konfliktus kezeléssekkel kapcsolatban.
3.3 Szakmai felkészítés
A felkészítő tanárunk Nagy Zoltán Tanár úr volt. Könnyű helyzetben voltam, hiszen már második éve tanulom a szakács szakma elsajátítását vendéglős szakon.
Különböző ételeket készítettünk, melyek mindenkinek nagyon ízlettetek. Megkaptuk receptjeiket is , és kint akár ezeket a recepteket is elkészíthettük. Hasznosnak találtam ezt a foglalkozást.
4 Külföldi gyakorlat tartalma
Kiutazás kezdete és vége: 2010.09.16-2010.10.14
Munkaterület: étteremben szakácskodás
A gyakorlat alatt végzett tevékenységek, feladatok, munkakörök, munkabeosztás, munkatársak:
A minden napi munkám során előkészítő műveletekben vettem részt, díszítéseket is szívesen rám bízták és a desszertek készítésében is részt vehettem.
A munkaidő az alábbiak alapján zajlott az étteremben: reggel 9-től délután 3-ig és este fél 6-tól amíg vendég tartózkodott az étteremben.
Az első munkanapomon a munkatársak megmutattak mindent hol találok , tehát az egész konyhát megismerhettem.
Felváltva dolgoztam a munkatársaimmal, így több dolgot tanulhattam tőlük. Ha valamilyen kérdésem merült fel, akkor ők szívesen válaszoltak, és segítettek nekem mindenben. Mutattak különböző praktikákat hogy hogyan könnyebb egy- egy művelet elvégzése.
A munkatársaim nagyon kedvesek, segítőkészek, humorosak voltak. 1 lánnyal és 4 fiúval dolgoztam együtt. A munka után, esténként még jókat beszélgettünk együtt.
Az utolsó előtti napomon csak egy egyszerű étellel készültem, mert sajnos nem is volt sok időm. Így hát rakott krumplit készítettem nekik, melyet elmondásuk szerint nagyon ízletesnek találtak!.
Többször előfordult, hogy rendezvényre kellett készítenünk salátákat, főételeket és desszerteket. Én is részt vehettem több rendezvényen is. Az elsőn, több neves, a „Linzgau Köche”-ből ( egy prospektus, mely a környék leghíresebb szakács csapatát ismerteti) közismert, híres szakácsokkal dolgozhattam együtt. Ezen a rendezvényen ételeket kellett tálalnunk, és díszítenünk.
A második rendezvény egy „Familienfest”, vagyis egy Családi ünnepség volt, ahol rengeteg tűzoltóval találkoztunk, és programokkal szórakoztatták az ide látogatókat. Több sátorban lehetett bort kóstolni, almát vásárolni, és jókat enni.
Mi is egy sátorban készítettünk Apfelküche-t a munkatársnőmmel. Én a tányérok díszítésében vettem részt, nagy sikerrel hiszen többször is megdicsértek. Az almás sütemény biztosan mindenkinek nagyon ízlett, mert folyamatosan csak hozzánk jöttek eszegetni.
Ez egy elég fárasztó nap volt!
Tapasztalatok a pályázat témájához kapcsolódóan:
A legtöbbet használt fűszerek illetve fűszernövények a konyhában a koriander, chili, cayen bors, rozmaring, vanília, babérlevél, szerecsendió, tárkony, kakukkfű és a szegfűszeg.
Gyakrabban használnak szárított fűszereket.
Találkozhatunk egy pár magyar fűszerrel is a polcokon mint például a paprika, kömény, fokhagyma és a paprikakrém.
5 Menedzsment
Szállás:
A szállásom egy csodálatos helyen, egy nyugodt környezetben volt Heiligenbergben, ahol megfelelő idő esetén az Alpok csúcsaiban is lehetett gyönyörködni. Még a minden napos utazás sem okozott gondot, hiszen csak 5 km-re laktam a munkahelyemtől. A szállásom nagyon tiszta volt, és jól felszerelt, de a tisztaságról nekem is kellett gondoskodnom. A szabad napjaimon az étkezést is magamnak kellett megoldani a tanárnő segítségével!
Szabadidős programok:
Az első két hétben volt tanárnő velünk, és addig ahová tudott elvitt minket. Voltunk a Mainau szigeten, ahol szebbnél szebb virágokat csodálhattunk meg. Azért hogy a mozgásunkat sem hanyagoljuk, egy több kilométeres biciklitúrát is bevállaltunk.
Aztán voltunk még a „Pfänderen „ amely 1062 méter magasban található és ami már Ausztria. A csúcsra egy libegő segítségével jutottunk fel. Egy csodálatos kép tárult elénk. Sajnos az idő nem kedvezett annyira, de így is egy felejthetetlen emlék marad számunkra.
Meglátogattuk a „Constantin Vanotti Schule”-t is ahol nagy örömmel fogadtak minket.
Készítettek velünk egy interjút és lencse végre is kaptak bennünket, és az ottani újságba is fogunk szerepelni.
Az iskolában megismerkedtünk egy magyar fiatalemberrel is, aki abban az iskolában tölti a gyakorlatát, és vele is együtt töltöttünk egy délutánt.
Miután Hilda Tanárnő hazautazott, Klaudiával, a társammal ellátogattunk Singenbe, ahol rengeteget tudtunk vásárolni, és nézelődni.
Ahol én laktam, Andreas Tanárúréknál egy vacsorára is hivatalosak voltunk, és nagyon finom „Kässpätzle”-vel fogadott bennünket, és közben egy jót beszélgettünk velük.
Ezenkívül sokszor meglátogattuk Überlingent, ahol óriási sétákat tettünk és bevásároltunk.
6. Értékelés
Nagyon jól éreztem magam a 4 hét alatt, bár voltak eleinte egy kis nehézségek, de ezeket hamar leküzdöttem.
Meg voltak velem elégedve, és a munkám is a legjobb tudásom szerint végeztem.
Köszönöm a lehetőséget, ez az élmény örökre bennem marad!
Kovács Brigitta
14. osztályos tanuló