languages

Beszámoló Hevér Jácint

 

A kiutazás előtt spanyol és angol nyelvi előkészítőt tartottam a kiutazó tanulóknak ahol lehetőségük nyílt elsajátítani a kommunikációhoz szükséges szókincset valamint a boldogulásukhoz nélkülözhetetlen nyelvtani alapot. Igyekeztem érdekesen megtartani felkészítő órákat hiszen akkor mindent könnyebben megjegyeznek. A feladatomat nagyban megkönnyítette, hogy a gyerekek érdeklődőek voltak és emellett kislétszámban sokkal hatékonyabb nem csak a nyelvtanulás, hanem minden más oktatási tevékenység. Igyekeztem minél átfogóbban megtanítani nekik a kint használt alapanyagok, gépek, berendezések, eszközök neveit. A legegyszerűbb mondatszerkezetek alkalmazását a jövő a jelen és a múlt idők használatát. Emellett receptfordításokkal és konyhai eljárásokkal is foglalkoztunk. Rengeteg szituációs gyakorlatot vettünk. A nyelvi után a kulturális felkészítés következett, ahol a spanyolszokásokról, életmódról, földrajzi ismeretekkel vegyített turisztikai információkról is beszéltem nekik. Összefoglaltam nekik a gasztronómiai, valamint a munkahellyel kapcsolatos tudnivalókat is. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Pádár Tünde kollégámnak, aki rendkívül széles ismereteit önzetlen módon megosztotta velem, ezzel is hozzájárulva a sikeres utunkhoz. Felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtottak a tanácsai és az emberi kapcsolatai egyaránt.

Természetesen részt vettem a sóházon lezajlott felkészítő tábor lebonyolításában is, amely a külföldre látogató tanulók szakmai felkészítése mellett, a diákok lelkét is felkészíti a nagy utazásra. A repülő út esemény mentesen telt el, a felszállás előtt kellett egy kis erőt önteni a gyerekekbe akik láthatólag tartottak egy kicsit a repüléstől. Ezután azonban minden rendben ment. A landolás után kerestem egy furgont, amely elszállított mindenkit a vasút állomásra ahol a jegyek megvásárlása után felvettem a kapcsolatot a spanyol féllel, aki ezután Zaragózában kijött elénk a pályaudvarra. A szállás elfoglalása és a kipakolás után a gyerekekkel bejártuk a környéket. Elmagyaráztam nekik és a gyakorlatban is kipróbáltuk, hogyan kell tájékozódni a térkép alapján, hogy ne tévedjenek el. Aztán segítettem őket kiigazodni a városi közlekedésben. A fogadó intézmény dolgozói, oktatói és a diákok egyaránt nagyon segítőkészek és barátságosak voltak. Bizalommal lehetett fordulni hozzájuk. Megfigyeltem azt is kint tartózkodásunk alatt, hogy a diákjainkkal nagyon szépen és türelmesen bántak és szerették volna ha minél több élménnyel gazdagodva mennek haza. Az iskola nagyon modern, pedagógusok szellemisége kiváló a leadott tananyag gyakorlatban rögzül.

Miután megbeszéltük kinti tartózkodásunk szabályait, elrendeződtünk és beosztottuk egymás között a teendőinket is. Nagyon büszke vagyok a diákjaimra, hiszen példamutatóan helytálltak és a kinti oktatók is elismerően nyilatkoztak róluk. Külön öröm, volt látni, hogy egy nyugdíjba vonult szakács kolléga, aki Gyöngyösön is járt, felkarolta a diákjainkat. Rengeteg tradicionális ételt tanultak meg a gyerekek. A zöldségekés a gyümölcsök alkalmazása mellett a halételeket is remekül elsajátították. Az iskola egyik különlegességének számít, hogy az étteremben minden egyes asztalt másképpen terítenek meg. A vendég így érzi, hogy különlegesnek számít. A konyhán a gyerekek 2 fős csoportokban dolgoztak és folyamatosan segítették egymást a felszolgálókat pedig itt is feladat és asztal szerint osztották be. Egy-egy asztalhoz 2-3 felszolgáló is jutott így természetesen a vendégek maximális kényelmét biztosították. Nagy hangsúlyt fektettek a gombás előételek készítésére, de természetesen az előételek között rengeteg különféle módon előkészített zöldséget alkalmaztak. A desszertnél a vendég mindig választhat gyümölcsöt is az étkezés után, amit külön kistányéron szervíroztak. Esténként a napi teendők elvégzése után rendszerint spanyolos ételeket főztünk a gyerekekkel, hogy táplálkozásuk ne legyen egyhangú és emellett gyakorolhassák a konyhán megtanultakat. Rendszeresen vásároltunk zöldség és gyümölcskülönlegességeket, hogy minél sokrétűbb tapasztalatra tehessenek szert a diákok. Természetesen a szabadidő minél hasznosabb eltöltésének a megszervezésére szintén nagy hangsúlyt fektettem, hiszen a figyelmük és az idejük lekötésével elkerülhető a csoporton belüli viták kialakulása. Emellett természetesen az adminisztráció minél pontosabb elvégzésére törekedtem. Előre megvásároltam a jegyeket a hazaútra és a megtekinteni kívánt városba is. Igyekeztem a gyerekeket önállóságra nevelni így az első néhány közös vásárlás után kaptak pénzt, amivel elkellett számolniuk. Szabadidőnkben bejártuk Zaragózát, végig látogattuk templomait, megnéztük a múzeumait egy szóval összes látnivalót. (Conde Aranda. Aljaferia, El Pilar, akvárium,....) és bejártuk a környék látnivalóit is. Az egyik hétvégén átutaztunk Barcelónába és városnéző busz valamint saját ismereteink alapján igyekeztünk körbejárni a várost. Hazafelé úton Madridot is bebarangoltuk. A magyar nap nagyon jól sikerült. Gulyáslevest, Temesvári sertésbordát, valamit máglyarakást készítettünk 70 fő részére külső segítség nélkül. A Topi dolgozói és tanulói egyaránt megköszönték és kifejezték nagyrabecsülésüket a diákjaink felé. A gyerekek munkáját a háttérből koordináltam elsősorban, de természetesen a magyar napon én magam is besegítettem a projekt sikeres végrehajtásának érdekében. Az előző év után a kinti kollégák már régi ismerősként kezeltek és tanítottak nekem is néhány jellegzetes ételt (Például a caracoles-t, amely éti csigából készült ínyencség). Azt hiszem sikerült igen jó kapcsolatot kiépíteni az önkormányzati program koordinátorral és az iskola igazgatójával egyaránt. A programot sikeresnek tartom és jó érzés, hogy én magam is részese lehettem ennek a csodálatos dolognak.


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók