languages

EUROPASS PORTFOLIÓ

Az ú.n. EUROPASS PORTFOLIÓ egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, oktatásban és képzésben szerzett szaktudásuk, készségeik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására Európában.


Az öt dokumentumból álló dokumentumcsalád (Europass önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő és mobilitási igazolvány) segítségével átláthatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen eredménnyel, milyen készségeket sajátított el és milyen munkatapasztalattal rendelkezik. A képző intézmények és a munkaadók így könnyen értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.
 
Bemutatjuk az 5 dokumentumot:

1. Europass önéletrajz

 
Célja:
Az Europass önéletrajzzal (CV) lehetősége van arra, hogy képességeit, végzettségeit láthatóvá tegye, és más Europass dokumentumot csatolhasson hozzá. Célja, hogy megkönnyítse a pályázók CV írását a sablon használatával.

Az Europass önéletrajz felváltja az Európai önéletrajzot. 

 
Tartalma:
Az unióban egységes Europass önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, amely a megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével. 

Nyolc pontból áll, amely pontok - vagy azok részei - szükség szerint törölhetőek, vagy bővíthetőek:

 

2. Europass nyelvi útlevél

 
Célja:
Mutassa be nyelvtudását Europass nyelvi útlevéllel, amely nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy Európában munkát vállaljon vagy tovább tanuljon.
 
Tartalma:
Az Europass nyelvi útlevél egy, a gyakorlati nyelvtudást rögzítő, önértékelési dokumentum.

Az Europass nyelvi útlevélben a megszokottnál sokkal részletesebben feltüntethető mind az iskolában, mind pedig az iskolán kívül szerzett nyelvtudás.

Az Europass nyelvi útlevélben feltüntethetőek a megszerzett nyelvvizsgák.

Az Europass nyelvi útlevél nem vizsgához kötött, így bármikor egyszerûen frissíthető az aktuális nyelvtudásnak megfelelően.

A három részből - nyelvi útlevél, nyelvi életrajz és nyelvi dosszié - álló Európai nyelvtanulási napló* részeként az Europass nyelvi útlevelet az Európa Tanács fejlesztette ki.

Az Europass nyelvi útlevél lehetőséget ad arra, hogy szövegértés, beszéd és írás nyelvtudását egy, az Unióban egységes értékelési rendszer alapján. A szintek: kategóriákban írja le használható

  1. alapszintû felhasználó (A1, A2),
  2. önálló felhasználó (B1, B2),
  3. mesterfokú felhasználó (C1, C2).

Kibocsátása:
Az Europass nyelvi útlevél 25 nyelven ingyenesen letölthető az Internetről, vagy on-line kitölthető.

 

3. Europass oklevélmelléklet

 
Célja:
Az Europass oklevélmelléklettel a munkaadók és továbbképző intézmények egyszerűen megismerik, így könnyebben fogadhatják el a külföldön megszerzett szakképzettséget.

Az Europass oklevélmelléklet tájékoztat a hazai felsőoktatási rendszerben bekövetkezőváltozásokról (pl.: Bologna-folyamat, BSc, MSc szintek) és azok a kompetenciákat érintő hatásáról.

Az Europass oklevélmelléklet segíti a külföldön tanult, de itthon elhelyezkedni kívánómagyar munkavállalót végzettségének bemutatásában.

Az Europass oklevélmelléklet nem helyettesíti az eredeti oklevelet.

Az Europass oklevélmelléklet nem jelenti a végzettség automatikus elismerését. 

 
Tartalma:
Az Europass oklevélmelléklet olyan információkkal szolgál az Ön végzettségéről, amelyek a diplomában nem kerülnek kifejezésre:
  1. Megszerzett készségek és kompetenciák,
  2. Végzettség szintje és vizsgaeredmények,
  3. Felvételi követelmények, valamint a továbbtanulás lehetséges következő szintje,
  4. A kibocsátó ország felsőoktatási rendszere. 
 
Kibocsátása:
Az Europass oklevélmellékletet - amely az UNESCO és az Európa Tanács közös fejlesztésével jött létre -, a főiskolán, egyetemeken végzettek kapják meg oklevelükkel egybekötötten.

Az Europass oklevélmellékletet az eredeti diplomát adó felsőoktatási intézmény bocsátja ki. Az oklevélmelléklet kiállítása magyar és angol nyelven 2006. március 1-től ingyenes és kötelező az eredeti diplomával együtt. Visszamenőleg 2003/2004 –es tanévben, valamint azután végzetteknek adható ki, ezeknek költségtérítéses ára a felsőoktatási intézmények hatásköre. A 2003. júl. 1 - 2006. márc. 1. között végzettek részére a hallgató kérésére az oklevélmellékletet ki kell adniuk a felsőoktatási intézményeknek (Felsőoktatási tv 1993. 80.)

 

4. Europass bizonyítvány-kiegészítő

 
Célja:
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt az OKJ-s szakképesítések között.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítővel a munkaadók és továbbképző intézmények egyszerűen megismerik, így könnyebben fogadhatják el a külföldön megszerzett szakképesítést.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő információkat ad a külföldön tanult magyar munkavállalók szakképesítéséről.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem jelenti a végzettség automatikus elismerését.

 
Tartalma:
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő olyan információkkal szolgál az Ön szakképesítéséről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem kerülnek kifejezésre:
  1. Az adott képzésbe való belépési követelmények,
  2. Megszerzett készségek és kompetenciák,
  3. Az adott ország osztályzási skálája,
  4. Továbbtanulás lehetséges következő szintje. 

 

5. Europass mobilitási igazolvány

 

Célja:
Az Europass mobilitási igazolvány az európai országok valamelyikében folytatott szakmai gyakorlatok, tanulmányok vagy önkéntes munka során megszerzett készségek és kompetenciák igazolására szolgáló, egységes formátumú dokumentum.

 

Tartalma:
Szakmai gyakorlat esetében lehetőség nyílik az elvégzett munkafeladatokat, az ellátott tevékenységeket és az ezeken keresztül elsajátított többlet tudást, készségeket és kompetenciákat részletezni az igazolványban. Amennyiben tanulmányi célú volt a kiutazás, akkor az elvégzett kurzusok és azok eredménye dokumentálható.

 

Kibocsátása:


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók