Küldő intézmény: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola Gyöngyös
Fogadó intézmény: BBS Rohrbach, Ausztria - Akademiestraße 12,
4150 Rohrbach
Kontakt személy: Ilse Hammer
Időtartam: 2014.10.13-10.26
Mentor: Herczeg Zsoltné
Diákok: Hencz Bernadett (szakács) 10.E/2
Sebők Vivien (pincér) 14.V
Szabó Katalin (pincér) 13.V
Kozéki Edina (pincér) 14.V
Egy szupergyors vonatút után érkeztünk meg Felső-Ausztriába, Linzbe. Onnan busszal mentünk a tartomány “Mühlviertel” részébe.
Boldogan es elégedetten foglaltuk el a szállásunkat Rohrbach mellett,
Scheibelbergben egy tanyán.
Izgalmasnak indult a munka az iskola tankonyháján és tanéttermében. Ugyanis az osztrákok itt csak kérésre beszélnek németül. Egymás közt „mühlviertlerisch” nyelven, azaz tájnyelven beszélnek. De azért megérttettük magunkat…
Az általam kinntöltött két hét alatt sokminden történt....
Megérkezésünkkor trepszemlét tartottunk, némi bevásárlással, majd másnap az igazgató úrnál megbeszéltük a szerződéseket, melyeket a későbbiekben Ilse révén sikeresen megkötöttünk. Természetesen mindez egy finom ebéd keretein belül történt az iskola éttermében..
Aztán jöttek a szorgos hétköznapok, melyek minden reggel 8-tól a szakácsunknak és 10-től a pincéreinknek indultak...Reggelente óralátogatásokon voltunk, melynek során betenkintetést nyerhettünk az osztrák nyelv, ama sajátosságaiba, amelyet német nyelvet tanulók nem is sejthetnek...Ezért kikölcsönöztünk egy német-osztrák szótárt is...
A mindennapos reggeli óralátogatások is felejthetetlen élményt nyújtottak, mivel a nyelv gyakorlása mellett, szakmai tapasztalatokat is szereztünk.
Rengeteg osztrák szóval gyarapodtunk, mint például „Backhandl”, ami egy finom grillezett sültcsirke, de erre csak akkor jöttünk rá, amikor az iskola éttermében elfogyasztottuk…Érdekes volt még a rostos levek vízzel való felöntése az után, hogy azt felszolgálták, azaz „gespritzt”
Az úgynevezett szülői esten, „Elternabend” diákjaink is felszolgáltak, illetve a főzésben segítettek. Nagyon hasznos est volt, melyen a szülők megismerkedtek az iskolával, tanárokkal és a készített ételek ellenértéke
a diákok kasszáját gazdagította.
Mivel projekttémánk a sültek voltak a különböző népek konyhájában ezt testközelből is megtapasztaltuk a helyi és környéki éttermek néhány kínálatában egy ebéd, vacsora vagy”Jause” uzsonna keretén belül. ekkor gyűltek azok a tapasztalatok, amelyek betekintést adtak az igazi osztrák konyhába, illetve az osztrák vendéglátásba…
A kötelező iskolai tevékenységek mellett, sikerült a hétvégét is úgy eltölteni, hogy a kikapcsolódás mellett, tudással is gyarapodjunk, hiszen az állatpark meglátogatása, az apátság megtekintése, a sörfőzés érdekes feladataival és látványával, vagy egy „egyszerű” Parsol- azaz őzlábgomba szedés és sütés, mind-mind ezt szolgálták…Rengeteg képet készítettünk a négy tanuló lelkesedésének köszönhetően, amelyek száma jóval meghaladja az 1000 db-ot.
Nem fogom elfelejteni a közös ebédfőzést sem, amikor hagyományos csirkehúslevest készítettünk, sültcsirkével és krumplipürével, amiből természetesen a háziakat is megkínáltuk, mert az általam ott töltött két hét alatt, minden földi jóval elhalmoztak minket, beleértve a csehországi kirándulásunkat is. Élményekkel teli két hetet hagytam magam mögött, de megkönnyebbülni csak akkor tudtam, amikor november 9-én a vonattal megérkeztek a Keletibe..
Köszönetem jeléül még néhány kép Christinével közös programjainkból.
Gyöngyös, 2014. december 18
Résztvevői beszámoló letöltése itt PDF