languages

Kísérő tanári beszámoló: Überlingen/ Németország

 

Küldő szervezet / intézmény: 
Név: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola
Város: Gyöngyös 
Ország: Magyarország 

Fogadó szervezet / intézmény: 
Név: Constantin-Vanotti-Schule 
Város: Überlingen am Bodensee
Ország: Németország 

Résztvevő tanulók:                    Munkahelyek:
Kiss Anna – 13. V                      Lippertsreute Landgasthof Adler
Oroszi Dorottya –   13. V            Lippertsreute Landgasthof Keller
Bozsik Alexandra – 12. SZÉ1/B Lippertsreute Landgasthof Schwert

Időszak: 2017. március 29 – április 25.

Kísérő tanár: Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda    

A felkészítés a már szokásos táborral kezdődött február 18-án, majd folytatódott a nyelvi, a kulturális, a pszichológiai felkészítő elméleti és természetesen gyakorlati órákkal. A foglalkozások időpontját és anyagát külön naplóban vezettem.  Nagyon szimpatikus, a felkészítéshez pozitívan hozzáálló tanulókat ismerhettem meg személyükben. A felkészítés során teljes körű felvilágosítást kaptak a nyelvi és a kulturális információkon túl a helyi szokásokról, a munkahelyek, a fogadó fél elvárásairól. Sikerült személyesen a szülőkkel is találkoznom, melyet a kiutazás előtt nagyon fontosnak tartok!

Eljött az utazás napja, melyet nagy izgalommal vártak a lányok, hiszen rajtam kívül senki nem utazott repülővel. aztán kiderült, hogy nem is ördöngős a repülés, miután csodálatos látványban volt részük. Frankfurtban, az átszállás után már rutinosan foglalták el helyüket a gépen. A megérkezés szokásos módja: Friedrichshafenből vonattal utaztunk Überlingenbe, majd Uwe kolléga transzporterjével elszállított minket végcélunkhoz: Lippertsreutéba.

A Bódeni tó partján, csodálatos földrajzi közegben fekvő überlingeni testvériskolánk közreműködésével három szakács tanulónknak az idén is sikerült az egy hónapos szakmai gyakorlatot a festői környezetben fekvő Lippertsreutéban tölteni. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is szíves fogadtatásban volt részünk: az intézményvezetés, a tantestület, na és a fogadó vendéglátó egységek, az ott dolgozó kollégákkal együtt, egyaránt. Jó érzés minden évben visszamenni oda, ahol szertettel fogadnak bennünket!

A program szerint a felnőtt korú tanulókkal a kísérő tanár csak öt napot tartózkodhat a külföldi gyakorlati helyszínen. A rutin, a segítőkészség, a partnerség sokat segített abban, hogy a kint töltött rövid időbe sok minden beleférjen. Sikerült megismertetni a lányokkal a közlekedést, a bevásárlási lehetőségeket a lakóhelyük és környezetében. Rutint szereztek a kerékpározásban is, hiszen megkapták a helyi közlekedés legjobb eszközét. Szandi egyébként is kicsit távolabb lakott a unkahelyétől, mint a többiek, akiknek pár méter gyaloglást jelentett ez a távolság. Bejártuk a várost, megismerték a főbb nevezetességeket. Landungsplatz „leszállóhely”- mindenki találkahelye, Promenade – a Bodeni tóparti csodálatos sétány tele vendéglátós egységekkel, Stadtgarten – városi park, kicsinyített formája a Mainau virágszigetnek, Kurhotels – a kúra hoteleket, melyek különösen vonzzák a turistákat, Szent Nikolaus Münster – a gótikus stílusban épült csodálatos Szent Miklós székesegyházat és természetesen a Constantin Vanotti nevet viselő partneriskolánkat. Az intézmény vezetése külön fogadást szervezett számunkra és tízóraival várt minket. A legnagyobb élményt a Mainau szigete nyújtotta – még számomra is, pedig többször járta itt – ahová hajóval jutottunk el Überlingenből. Óriási szerencsénk volt, hiszen a szezon első hajója pontosan április 1-jén indult és ez volt az utolsó lehetőség elutazásom előtt. Ennek mindannyian nagyon örültünk! A sziget egy gyönyörű virágsziget és olyan klímával rendelkezik, amely minden virágfélének, növénynek kedvez. A szezon virágok az idén: a tulipánok, nárciszfélék, magnólia fa többféle színű virághalmazzal. A jellegzetes és mindig idényvirágokból kialakított tyúkanyó és csibéi, valamint a különleges páva figura nagyon elnyerte a lányok tetszését. A Bódeni tó virágokból kirakott formájában rögtön megtalálták a testvérvárost, Überlingent.

A három munkahely ismét szívesen, nagy lelkesedéssel és szertettel fogadta az idei Máltai Keris szakácsokat is: Anna az Adlerben, Peter Vögele már az 1800-as években is vendéglőként üzemelő vendégfogadójában talált munkahelyre. Az igazi humoráról ismert kiváló séf Annát hatodik gyermekeként kezelte. A fogadóban nemcsak a húsvét, hanem a hétköznapok is különleges tálalást és harmonikus dekorációt varázsolnak a vendég elé. Ezt Anna nap, mint nap láthatta, gyakorolhatta. A mindennapi tevékenységének nagy részét a vágás, szeletelés, aprítás és a saláta készítése tette ki.

Dorka a csendes, de igen jó szívű Markus Keller fogadójában talált kiváló munkahelyre. Szeretettel vették körül a séf mellett a Ruth asszony a séf felesége és a kollégák is, akik nagy segítségére voltak. Dorka is megtanulta a vágás, szeletelés számtalan változatát és egyre bátrabban kommunikált a környezetében.

Szandit a fiatal főnöke Tobias Sickler és csapata nagyon szívesen látta. Az egész hónapot családias hangulatban tölthette, remek házias ételek elkészítését tanulhatta meg. Az viszont tény, hogy a Szandi zserbója felülmúlta a tradicionális ételeket is. Nagy sikere volt a tradicionális, magyar süteménynek!

A lányok szállása nagyon jó helyen volt, közel a munkahelyükhöz. Így nem jelentett gondot a tájékozódás. Két helyen volt, de több alkalommal együtt maradtak éjszakára is a magyar szakács-lányok. Ez abból a szempontból volt előnyös, hogy igen gyakran tudtunk kommunikálni Viberen keresztül és nem volt gond a munkanaplókba való betekintés sem! Persze szorgalmasan vezették.

Az öt nap elteltével biztonságban hagytam ott a lányokat, miután tudtam, hogy a munkahelyeket koordináló kolléga Uwe Kochendörfer, órarendszerű elv alapján rakta össze a lányok napi, heti programjait. Andreas Glöser kolléga otthonában tanította meg diákjainkat a hagyományos sváb étel, a Kässpätzle elkészítésére: Franz Hans kolléga és felesége kirándult a lányokkal. Egészen Bregenzig utaztak (ez már Ausztria), majd libegővel feljutottak a Pfänderre, ahonnan 1064 m magasságból gyönyörű látvány nyílt a Bódeni tavat körbeölelő három országra. Az adminisztrációs előkészületekben projektkoordinátorunk Nicole Cherwoniak kolléganő állt rendelkezésünkre.

A német pontosság és precizitás elve szerint az idén is volt sajtókonferencia, ahol Gerd Kraus kolléga, akik újságírással és fotózással is foglalkozik, fotót készítettek a programban részt vevő csapatról, és természetesen az idén is megjelentünk a regionális újságban.

A folyamatos kapcsolattartás a lányokkal, Uwe kollégával, a munkahelyekkel megkönnyítette a helyzetemet, picit, kevesebbet aggódtam, mert tudtam, hogy a lányok jó helyen és jó kezekben vannak. Erről folyamatosan meggyőztek, sőt megérkezésük óta folyamatosan honvágyat éreznek Lippertsreute iránt. Ezek szerint felejthetetlen élményben volt részük!

 

Gyöngyös, 2017. május 10.

                          

                                                                                   Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda

                                                                                               kisérő tanár


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók