languages

A magyar nyelv napja

2021. 11. 26., 9:46

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben a magyar nelv napjává nyilvánította, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon. Iskolánk is csatlakozott a bejelentéshez. ????


 
November 13-át az Országgyűlés 2011-ben a magyar nelv napjává nyilvánította, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon. Iskolánk is csatlakozott a bejelentéshez. ????
„Nyelvében él a nemzet.” ????????
(Széchenyi István)
A magyar nyelv napjáról megemlékezve izgalmas és érdekes könyvtári órák zajlottak az elmúlt napokban, amelyeken 11 osztály vett részt.????
Első nyelvemlékeinket nézegetve igazolódott, hogy 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ év távlatából – ha nem is könnyen – de tudjuk olvasni és értelmezni ezeket a középkori szövegeket. A Vizsolyi Bibliát lapozgatva pedig megbeszéltük, hogyan készültek az első nyomatatott könyvek.????
Sok nevetésre adtak okot a nyelvújítás korából megmaradt vagy éppen nem elfogadott szavakkal egybekötött játékaink.????
A palóc sarokban lakóhelyünk és a környék tárgyi és nyelvi emlékeivel ismerkedhettek a tanulók. Jó volt látni, hogy néhányan egészen otthonosan mozognak ebben a közegben, és a többiek is szívesen hallgatták az ő családi, többgenerációs kis történeteiket. ☺️
Szintén vidámra sikeredett a palóc szavak felelevenítése. Kiderült például, hogy a nindzsának van-e findzsája, és hogy a ’girind’ a Mátra gepárdja… ????????
Olyan csoport is akadt, aki a régi népdalok, nóták láttán jókedvű, ’végetnemérős’ énekléssel ajándékozta meg a hallgatóságot, de olyan is, aki még-még-még több szókincsbővítő rejtvényt akart.????
Búcsúzóul minden osztály, a nyelvújítók bőrébe bújva írta fel azokat a szavakat, amelyeket a mai diákok alkottak és használnak. Meglátjuk, kiállják-e az idő próbáját…????

További képek ide kattintva elérhetőek! 
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók