languages

 

Küldő szervezet / intézmény: 
Név: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátó ipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola 
Város: Gyöngyös 
Ország: Magyarország 

Fogadó szervezet / intézmény: 
Név: Constantin-Vanotti-Schule 
Város: Überlingen 
Ország: Németország 

Tanulók:
Harza Gyula – 13/Và Lippertsreute Landgasthof Keller
Kasza György – 11/Fà Lippertsreute Landgasthof Adler
Dobos Roland – 14/Và Frickingen Landgasthof Paradies

 

ERASMUS+
BESZÁMOLÓ

Nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy sikerült bekerülnünk az ERASMUS + programba. Rendkívül nagy lehetőséget kínál számunkra az egy hónapos külföldi szakmai gyakorlat: nyelvismeretek fejlesztése, szakmai továbbfejlődés és még sorolhatnám…

A kiutazás előtt részt vettünk egy felkészítő táborban, ahol a kiutazó diákok megismerkedhettek társaikkal, valamint kísérő tanáraikkal. A tábor két napig tartott, ahol a felkészítést végző tanáraink nyelvi, kulturális, szakmai, pszichológiai tréninget tartottak nekünk. Itt megtudtok, hogy mire számíthatunk. Tapasztalt tanáraink felhívták figyelmünket minden apró részletre:mire figyeljünk, hogy álljunk a munkához, hogyan pakoljunk, és mit vigyünk magunkkal …stb. A táboron kívül kaptunk még idegen nyelvi és kulturális felkészítő órákat is, amelyek nagyon hasznosnak bizonyultak, és sokat segített  kint létünk alatt a megértésben és az eligazodásban.

 

Überlingen keresése a felkészítő alatt ---------------à Megtaláltuk J

 1.png

Az utazás nagyon szervezett és precíz volt. A repülés furcsa volt, mivel mindhárman először ültünk repülőn. A gépünk Budapestről indult Frankfurtba majd ott át kellet szállnunk a Friedrichshafeni járatra.

 Még egy kép felszállás előtt itthon a Liszt Ferenc repülőtéren

2.png

Friedrichshafenben Andreas tanár úr várt bennünket, és ő szállított tovább Lippertsreutéba Gyula és Gyuri munkahelyeire, majd  Frichingenbe, ahol én töltöttem gyakorlati időmet.  Nagyon kedves és közvetlen volt velünk kint létünk alatt. Amikor megérkeztünk megmutatták nekünk a szálláshelyeinket. Én személy szerint nagyon elégedett voltam a szobámmal, amikor beléptem tisztaság és rend uralkodott. Kicsit később megláttam a munkahelyemet. Csak néztem, hogy mennyivel másabb, mint itthon!? Ezek után Igazgatónő társaságában elutaztunk Überlingenbe, ahol Igazgatónő elmagyarázta nekünk a buszjárást, és hogy mire kell odafigyelnünk. Majd kezdődött a városnéző körút, ahol sok érdekességet: a Bodeni tavat, a tósétányt, nevezetességeket, és sok vendéglátó ipari egységet láttunk.

3.png

Első napjaink iskolalátogatásról és kirándulásokról szóltak. Igazgatónő kíséretével sikerült elutaznunk vonattal Ausztriába, Bregenzbe a Bódeni túl legdélebbi csücskébe. Kiváló akusztikája miatt évente rendeznek nagyszabású koncerteket a „Seebühne”-n, a tavi színpadon. Az 1064 m magasságban található Pfänderről egyedülálló panoráma nyílik a három országot – Ausztria, Németország, Svájc - összekötő tóra.

4.png

Testvériskolánkban - Constantin-Vanotti-Schule – fogadott bennünket az intézmény vezetője, interjút készítettek velünk, majd megismerkedtünk a tanári kar nagy részével. Mindenki nagyon kedves volt hozzánk. Bepillantottunk az ott folyó életbe, és megállapítottuk, hogy mennyire más rendszerben folyik az oktatás.

5.png

Frickingenben a Landgasthofe Paradiesbe töltöttem a gyakorlati időmet. Mint ahogy azt szokás, első nap megmutatták a konyhát és az éttermet. Elmagyarázták, hogy mit hol találok és mit hova kell majd tenni. Első ránézésre a konyha nagyon modernnek tűnt, hiszen 2 évvel ezelőtt teljesen felújították. Indukciós gáztűzhely, hosszú beépített sütőlap, multifunkciós sütők, hát tartott egy kis ideig, amíg hozzászoktam az újdonságokhoz.  Végül elkezdődött a munka. A munkatársak nagyon rendesek és segítőkészek voltak, bármilyen kérdésem és problémám adódott. Általában reggel 10 - kor kezdtem, és délután 2-ig dolgoztam. Aztán egy kis takarítás, és minden nap egy közös ebéd a munkatársakkal. Délután 6-ig pihenőidőm volt, majd onnan folytatódott a munka este 9-ig. Feladataim közé tartozott a köretek elő/elkészítése, az ételek tálalása és a nyersanyagok előkészítése. A konyha négy blokkból állt: salátás részleg, a köretek, szószok, levesek részleg, majd a harmadik blokkban készültek a sült húsok. Leghátul volt a zöldség/ saláta előkészítő, itt kezdődött minden napom, hogy előre elkészüljenek a napi friss saláták, és a főzésekhez szükséges zöldségek. Az étterem specialitása a Creme Brulee és a Sorbet . A későbbiekben elmagyarázták, hogy mindent, amit tudnak, maguknak készítenek el. A húsvéti időszak alatt nagyon sok volt a munka, folyamatos teltház és a rendes vendégkör mellett még rendezvények is zajlottak.

Készülődés rendezvényre : à Rendelések, majdnem mindig ilyen mennyiségben.                                   

6.png

Landgasthof zum Adler Gyuri munkahelye volt . A jól felszerelt konyhában sokféle munkagéppel találkozott, mint pl: tejszínhabgép, multifunkcionális daraboló gép. Az egész házból sugárzott a vendéglátás, és az, hogy a vendég az úr. Herr Vögele Németország egyik legjobb chefjei között található. Nagyszerű szakember, és nagyszerű főnök, aki arról híres, hogy leül a vendégekhez és beszélget velük, miközben a vendégek vacsoráznak. A munkatársak igazan barátságos emberek, és rendkívül kötelességtudóak. Mellesleg mindannyian remek szakemberek, akik precízen és ésszel dolgoznak. Ezen kívül a szállásra sem lehetett panasz, minden megtalálható volt, ami kellett. Összességében Gyuri is remekül érezte magát, és nagyon sokat fejlődött mind nyelvileg mind szakmailag egy csodás környezetben.

7.png

Landgasthof Keller Gyula munkahelye volt. Az első munkanapon megismerkedtem a konyhával, és a személyzettel, akik szintén nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.  Az Izgalomtól, és meglepődéstől nem ment a folyamatos beszéd, inkább csak szavakban kommunikáltam. A főnök, Markus Keller úr első feladatnak a hal ki szálkázását jelölte ki számomra, amely elsőre nem sikerült annyira. A főnök odajött hozzám, és megmutatta, hogy milyen módon kell kitapintani a szálkákat, és ezután több sikerrel végeztem a feladatomat. Elsőre a felszolgálók öltözködését is megcsodáltam, de a főnök elmagyarázta, hogy ez itt Németországban hagyomány: „Tracht”, vagyis a tájnak megfelelő népviselet. Majd munka közben is megcsodálta őket. Ezt követő napon már teljes munkaidőben állhattam munkába, és az első feladatom reggeltől a forró megfőzött burgonyák pucolása volt. Az elején lassan haladtam, és le-le tettem a burgonyákat. Aztán  rájöttem arra, hogyan kell hatékonyan és gyorsan elvégezni ezt a feladatot. Mindig más és más munkát kellett végeznem, és így rendkívül sok mindent elsajátítottam. Szép lassan megismertem a kollégákat, akik mindannyian remek emberek. Minden ebéd közös volt (kivétel a vasárnap) , mely 11:30-tól 12:00-ig tartott és sok különböző régi tradicionális ételt ismertem meg ennek köszönhetően. Már az első hét alkalmával elvitt a főnök nagy bevásárlásra, és amikor megláttam az üzletet és annak nagyságát és választékát csak ámultam, hogy milyen egy ilyen üzlet. Még egy térkép is elkelt volna segítségül, nehogy eltévedjen benne az ember. A tároló helységekben , hűtőkben, fagyasztókban , hűtőhelységben hamar megjegyeztem hol mit tárolnak, és ha szóltak hogy szükségük lenne valamilyen nyersanyagra akkor rögtön tudtam, mit hol találok. A második hét alkalmával Keller úr megmutatta a pincét, és a pincéhez tartozó boros pincét is. Sok tradicionális bor volt ott . Az evőeszközök nagy részébe bele volt vésve az étterem neve.. Ezen a héten már alkalmam volt elkészíteni egy ételt. A Gratel nevezetű étel krumpliból , sajtból , nagy csipet sóból és tejszínből állt össze , ezt az ételt a vendégek meleg előételként fogyasztották .A második héten már nem izgultam ezért már nyugodtan, mondatokba szedve képes voltam kommunikálni. A munkatársaim is meglepődtek, hogy tudok folyamatosan is németül beszélni. Ezen a héten a főnököm már meg is engedte nekem ,hogy egy két ételhez hozzányúljak, de teljesen nem készíthettem el az ételeket. Ez számomra érthető is volt hisz, tanulóként voltam ott és ez azt jelentette, hogy először el kellett sajátítanom az alapokat. Ezután Keller úr egy alkalommal vett két egész borjút és az egyiken megmutatta, hogyan kell kibontani, és utána következtem én. Kicsit ódzkodtam a feladattól, mert nem szerettem volna semmit sem elrontani, de ezután erőt vettem magamon és elvégeztem a fe ladatot, ráadásul nem is rossz eredménnyel.

 8.png

                                   Köszönjük a remek lehetőséget!

                                            Dobos Roland 14. V

      Harza Gyula 13. V                                                 Kasza György 11.F

 


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók