languages

Kísérő tanári beszámoló: Überlingen/ Németország

 

Küldő szervezet / intézmény: 
Név: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola
Város: Gyöngyös 
Ország: Magyarország 

Fogadó szervezet / intézmény: 
Név: Constantin-Vanotti-Schule 
Város: Überlingen am Bodensee
Ország: Németország 

Résztvevő tanulók:                    Munkahelyek:
Borsodi Boglárka – 14.V             Hagnau Tourist-Information
Mácsár Mercédest –   13.VB       Lippertsreute Landgasthof Adler
Hanthy Kornél –13.VB                Lippertsreute Landgasthof Schwert

Időszak: 2018. március 21 – április 17.

Kísérő tanár: Daskalopoulos - Kuzbelt Hilda Violetta  

A kiutazás előtti felkészítés a már hagyományos táborunkban kezdődött 2018. február 3-án. A folytatás részben a nyelvi, kulturális, pszichológiai elméleti és gyakorlati órákkal történt; részben pedig újként jelent meg az idén az online nyelvi teszt. Ez mindenképpen kihívást jelentett mindhárom tanulónak, hiszen időre, segítség nélkül kellett teljesíteni. Eredményük tükrözte nyelvi felkészültségi szintjüket: egyik tanulónk elérte a B2 szintet, a másik két tanuló még kiegészítő feladatokat kapott, melyek jól jöttek a nyelvi készségfejlesztéshez. Teljesen újdonság volt, hogy ebben a pályázatban először kapott lehetőséget turizmusban tanuló diákunk egyhónapos szakmai gyakorlat letöltésére Németországban. Nagyon szimpatikus, a felkészítéshez pozitívan hozzáálló tanulókat ismerhettem meg mindhármuk személyében. A felkészítés során teljes körű felvilágosítást nyújtottam számukra a nyelvi és a kulturális információkon túl a helyi szokásokról, a munkahelyek, a fogadó fél elvárásairól. Sikerült személyesen szülővel is találkoznom, melyet a kiutazás előtt nagyon fontosnak tartok!

Eljött az utazás napja, melyet nagy izgalommal várt a kis csapat, hiszen még nem repültek! Együtt élveztük a repülést a felhők fölött, ahol most is kék volt az ég! Frankfurtban, a reptéren elég sok időt töltöttünk, s megismerkedhetünk a legújabb BMW autómárkával. Az átszálláskor már rutinosan foglalták el helyüket a Friedrichshafenbe tartó gépen. Uwe Kochendörfer kolléga várt bennünket és a tőle már megszokott módon transzportőrével elszállított minket végcélunkhoz: Lippertsreutéba.

A Bódeni tó partján, csodálatos földrajzi környezetben fekvő überlingeni Constantin Vanotti nevét viselő testvériskolánk segítségével három tanulónknak ebben a tanévben is sikerült az egy hónapos szakmai gyakorlatot a festői környezetben található Lippertsreutéban tölteni. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is nagyon szíves fogadtatásban volt részünk: az intézményvezetés, a tantestület, na és a fogadó vendéglátó egységek, az ott dolgozó kollégákkal együtt, egyaránt. Jó érzés minden évben visszamenni oda, ahol szeretettel fogadják az embert! Nem kis kihívást jelentett egy új terület, a turizmus megjelenése a programunkban, hiszen egy hozzáillő munkahelyet is kellett biztosítani vendéglátóinknak. Andreas Glöser kolléga Boginak egy igencsak irigylésre méltó turisztikai központot talált a tóparton, a gyönyörű stílusban épült polgármesteri hivatal mellett, a ’Hof’ (udvar) közepén. Az ebédjét naponta festői környezetben fogyaszthatta, hiszen a túloldalon a svájci Alpok is „Jó étvágyat” kívánt neki! A két szakácsunk sem panaszkodhatott, hiszen mindketten igazi, családi hagyományokra épült vendéglátó-ipari egységekben dolgoztak. Az Adler fogadó – Mercédesz munkahelye – több, mint 500 éve vendégfogadóként működik és több, mint 400 éve a Vögele család működteti. Igazi vendéglátás folyik itt, amely mind az ételek elkészítésében, a felszolgálási módban, a berendezés tekintetében megnyilvánul. 1748-ban úgy nyilatkozott Andreas Vögele: „Nem csoda, hogy egy jól berendezett vendégfogadó mellett, az északi ország részből érkező gabonakereskedő, nem tudott elmenni.” ez ma is így van, hiszen nincs olyan pillanat, hogy valaki be ne térjen a különlegesebbnél különlegesebb hal, hús és tradicionális helyi ételeket kínáló vendéglőbe, ahol a vendégfogadás igen magas fokú, varázserejű Peter Vögele részéről is! . Ezt Merci nap, mint nap láthatta, gyakorolhatta. A mindennapi tevékenységének nagy részét a vágás, szeletelés, aprítás és a saláta készítése tette ki.

Kornélt fiatal főnöke Tobias Sickler és csapata nagyon szívesen látta. Az egész hónapot családias hangulatban tölthette, remek házias ételek elkészítését tanulhatta meg. Az viszont tény, hogy Kornél báránypörköltje olyannyira felülmúlta a tradicionális ételeket, hogy a tulajdonos étlapon is kínálta vendégeinek a nagysikere magyar ételt!

A program szerint a felnőtt korú tanulókkal a kísérő tanár csak öt napot tartózkodhat a külföldi gyakorlati helyszínen. A rutin, a segítőkészség, a partnerség sokat segített abban, hogy a kint töltött rövid időbe sok minden beleférjen. Sikerült megismertetni a kis csapattal a közlekedést, a bevásárlási lehetőségeket a lakóhelyük és környezetében. Bejártuk a várost, megismerték a főbb nevezetességeket. Landungsplatz „leszállóhely”- mindenki találkahelye, Promenade – a Bodeni tóparti csodálatos sétánya tele vendéglátós egységekkel, Stadtgarten – városi park, kicsinyített formája a Mainau virágszigetnek, Kurhotels – a kúra hoteleket, melyek különösen vonzzák a turistákat, Szent Nikolaus Münster – a gótikus stílusban épült csodálatos Szent Miklós székesegyházat és természetesen a Constantin Vanotti nevet viselő partneriskolánkat. Az intézmény vezetése külön fogadást szervezett számunkra, amely egy közös ebédelésben kerekedett ki az Adler fogadóban! Idő hiányában a Mainau szigete nem fért bele programunkba, de sikerült mást helyette beiktatnunk: Bregenz,- tószínpad, Pfänder, több, mint 1000 m magasságban az Alpok övezetében – csodálatos látvány volt! A három országot összekötő kis városka igen látogatott!

A lányok szállása az Adler fogadó udvarában található panzióban volt, a Kornélé pedig az utca mási oldalán, egy igazi „Fachwerkhaus”-ban (fagerendás ház), ahol mindennemű konyhai és háztartási tevékenységre volt igény Ez már több, mint egy valóra vált álom!? Így nem jelentett problémát a távolság sem!  Munkanaplójukat persze szorgalmasan vezették.

Az öt nap elteltével biztonságban hagytam ott a kis csapatot, miután tudtam, hogy a munkahelyeket koordináló kolléga Uwe Kochendörfer, órarendszerű elv alapján rakta össze a háromfős csapatunk napi, heti programjait. Andreas Glöser kolléga a majom - hegyre. (Affenberg) vitte el őket, ahol szabadon etették a majmokat. Franz Hans kolléga – a már tőle megszokott módon – idén is elvitte őket kirándulni egy múzeumba, majd közösen pizzáztak! Nagy élményt jelentett mindez a gyerekeknek! Egészen Bregenzig utaztak (ez már Ausztria), majd libegővel feljutottak a Pfänderre, ahonnan 1064 m magasságból gyönyörű látvány nyílt a Bódeni tavat körbeölelő három országra. Az adminisztrációs előkészületekben projektkoordinátorunk Nicole Cherwoniak kolléganő állt rendelkezésünkre. S végül Uwe tanár úr otthonában, búcsúzóként, elkészítették a hagyományos sváb ételt, a Kässpätzlét.

A német pontosság és precizitás elve szerint az idén is volt sajtókonferencia, ahol Gerd Kraus kolléga fotózásról, a honlapra való felkerülésünkről is gondoskodott! Készült sok közös fotó is a programban részt vevő csapatról, és természetesen az idén is megjelentünk a regionális újságban. A kezdet és a vég „összehasonlító” interjút jelentett a fiatalok számára. Büszke vagyok arra, hogy segítség nélkül boldogultak az idegen nyelven történő beszélgetésben.

Mind hármójukkal, Uwe kollégával történő folyamatos kapcsolattartás megkönnyítette a helyzetemet; picit, kevesebbet aggódtam, mert tudtam, hogy a jó helyen és jó kezekben vannak tanítványaim! Erről folyamatosan meggyőztek, sőt megérkezésük óta folyamatosan honvágyat éreznek Lippertsreute iránt. Ezek szerint felejthetetlen élményben volt részük?!

 

Gyöngyös, 2018. május 19.

                          

                                                                                   Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda Violetta

                                                                                                        kisérő tanár


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók