languages

Beszámoló Hevér Jácint

A kiutazás előtt spanyol és angol nyelvi előkészítőt tartottam a kiutazóknak, ahol lehetőségük nyílt elsajátítani a kommunikációhoz szükséges szókincset, valamint a boldogulásukhoz szükséges nyelvtani alapokat. A feladatomat nagyban megkönnyítette, hogy a gyerekek érdeklődőek voltak és emelett kislétszámban sokkal hatékonyabb nem csak a nyelvtanulás, hanem minden más oktatási tevékenység. Igyekeztem minél átfogóbban megtanítani nekik a kint használt alapanyagok, gépek, berendezések, eszközök neveit. A legegyszerűbb mondatszerkezetek alkalmazását a jövő a jelen és a múlt idők haználatát. Emelett receptfordításokkal és konyhai eljárásokkal is foglalkoztunk. Rengeteg szituációs gyakorlatot vettünk. A nyelvi után a kulturális felkészítés következett, ahol a spanyolszokásokról, életmódről, földrajzi ismeretekkel vegyített turisztikai információkról is beszéltem nekik. Összefoglaltuk a gasztronómiai valamint a munkahellyel kapcsolatos tudnivalókat is. Természetesen részt vettem a sóházon lezajlott felkészítő tábor lebonyolításában is, amely a külföldre látogató tanulók szakmai felkészítése mellett, a diákok lelkét is felkészíti a nagy utazásra. A sóháztéren a szakmai felkészítést Kiss József Gábor és Tamasi Marina Blanka a pszichikális felkészítést, pedig Nádudvari István tartotta. A repülő út esemény mentesen telt el. A landolás után a reptérről busszal mentünk a vasút állomásra, ahol a jegyek megvásárlása után felvettem a kapcsolatot a spanyol féllel, aki ezután Zaragózában kijött elénk a pályaudvarra. A szállás elfoglalása és a kipakolás után  a gyerekekkel bejártuk a környéket. Elmagyaráztam nekik és a gyakorlatban is kipróbáltuk, hogyan kell tájékozódni a térkép alapján, hogy ne tévedjenek el. Aztán segítettem őket kiigazodni a városi közlekedésben. A fogadó intézmény dolgozói, oktatói és a diákok egyránt nagyon segtőkészek és barátságosak voltak. Bizalommal lehetett fordulni hozzájuk. Megyfigyeltem azt is kinttartózkodásunk alatt, hogy a diákjainkkal nagyon szépen és türelmesen bántak és szerették volna ha minél több élménnyel gazdagodva mennek haza. Az iskola nagyon modern, a pedagógusok szellemisége kiváló, a leadtott tananyag gyakorlatban rögzül. Miután megbeszéltük kinti tartózkodásunk szabályait, elrendezdődtünk és beosztottuk egymás között a teendőinket is. Nagyon büszke vagyok a diákjaimra, hiszen példamutatóan helytálltak és a kinti oktatók is elismerően nyilatkoztak róluk. Rengeteg tradicionális ételt tanultak meg a gyerekek. A gyümölcsök alkalmazása mellett a halételeket is remekül elsajátították. Az iskola egyik különlegességének számít, hogy az étteremben minden egyes asztalt másképpen terítenek meg. A konyhán a gyerekek 2 fős csoportokban dolgoztak és folyamatosan segítették egymást a felszolgálónkat pedig itt is feladat és asztal szerint osztották be. Egy egy asztalhoz 2-3 felszolgáló is jutott így természetesen a vendégek maximális kényelmét biztosították. Nagy hangsúlyt fektettek a gombás előételek készítésére de természetesen az előételek között rengeteg különféle módon előkészített zöldséget alkalmaztak. A deszertnél a vendég mindíg választhat gyümölcsöt is az étkezés után, amit külön kistányéron szervíroztak. Esténként a napi teendők elvégzése után rendszerint spanyolos ételeket főztünk a gyerekekkel, hogy táplálkozásuk ne legyen egyhangú és emellett gyakorolhassák a konyhán megtanultakat. Rendszeresen vásároltunk zöldség és gyümölcskülönlegességeket, hogy minél sokrétübb tapasztalatra tehessenek szert. Természetesen a szabaditő minél hasznosabb eltöltésének a megszervezésére szintén nagy hangsúlyt fektettem, hiszen a figyelmük és az idejük lekötésével elkerülhető a csoporton belüli viták kialakulása. Előre megvásároltam a jegyeket a hazaútra és a megtekinteni kívánt városba is. Igyekeztem a gyerekeket önállóságra nevelni így az első néhány közös vásárlás után kaptak pénzt, amivel elkellett számolniuk. Szabadidőnkben bejártuk Zaragózát, végig látogattuk templomait, megnéztük a múzeumait egy szóval összes látnivalót. (Conde Aranda. Aljaferia, El Pilar, akvárium,....) és bejártuk a környék látnivalóit is. Az egyik hétvégén átutaztunk Barcelónába és igyekeztünk bejárni a várost. Katalónia fővárosa, az ország demográfiai és gazdasági szempontból második legfontosabb városa. Lenyűgöző építészeti sokrétűségéhez tartozik a gótikus negyed és a híres építész, Antonio Gaudi szecessziós alkotásai is.

Itt is nagy figyelmet szenteltünk a spanyol konyhának. A virágzó mezőgazdaságnak köszönhetően a spanyolok midnen évszakban remek frissalapanyoagokhoz jutnak hozzá. A piac a mindennapi élet része, ahol nem csak vásárolni, hanem töbnyire kóstolni is lehet. Katalónia legszebb és legnagyobb ilyen látványossága a barcelónai Szent József piac, amelyet a helyiek csak La Boqueria néven emlegetnek, ami annyit tesz ”a város gyomra”. 1836-ban nyitotta meg a kapuit a híres La Ramblas sétányon. Hazafelé úton Madridot is bebarangoltuk. A főváros felejthetetlen élményt nyújt minden idelátogatónak. A mi csoportunk is rengeteg élményt szerzett, de azért érezhető volt már a hazaút iránti igény és a fáradtság is a tetőfokára hágott hiszen utolsó napunkat töltöttük itt. Idén eljutottunk San Sebastianba is. Baszk nyelven Donosita, Baszkföld (Euskadi) egyik legfontosabb városa. A Viczayai-öböl fontos halászati központja, egyben jelentős kulturális és turisztikai központ is. Nyaranta a spanyol arisztokrácia kedvelt üdülőhelye. Talán spanyolország kulináris fővárosának is lehet nevezni. A tengerekkel körülvett Spanyolországban fogyasztják a legtöbb halat Európában. A halászat mindig is nagy befolyással volt a félsziget gazdaságára és gasztronómiájára, ahogyan hozzájárult a konzerv- és hűtőipar, valamint a hajógyártás fejlődéséhez is. A tőkehal a baszk és a katalán konyha alappilére. Sózással vagy szárítással tartósítják, régebben csak így volt lehetőség arra, hogy a part menti településektől távolabb is hozzájussanak. Számtalan módon készítik: csípősen, fokhagymás szószban, sütve, bundázva, de csinálnak belőle pástétomot és tölteléket is. Az országot járva az a benyomásom alakult ki, amit a konyhánkon a szakácsok is megerősítettek, hogy ha létezik minden társadalmi osztályra jellemző étel a spanyol konyhaművészetben, akkor az a cocido. Sonkaalaplével, csicseriborsóval, krumplival, többféle hússal készült egytálétel az adafina nevű hagyományos zsidó ételből alakult ki. A magyar nap nagyon jól sikerült. Gulyáslevest és mákosgubát készítettünk vanília öntettel 70 fő részére külső segítség nélkül. A Topi dolgozói és tanulói egyaránt megköszönték és kifejezték nagyrabecsülésüket a diákjaink felé. A gyerekek munkáját a háttérből koordináltam elsősorban, de természetesen a magyar napon én magam is besegítettem a projekt sikeres végrehajtásának érdekében. Az előző évek után a kinti kollégák már régi ismerősként kezeltek és tanítottak nekem is néhány jellegzetes ételt (Például a caracoles-t, amely éti csigából készült ínyencség illetve a cocido ami szintén jellegzetes spanyol étel). Azt hiszem sikerült igen jó kapcsolatot kiépíteni az önkormányzati program koordinátorral és az iskola igazgatójával egyaránt. A programot sikeresnek tartom és jó érzés, hogy én magam is részese lehettem ennek a csodálatos dolognak. Leszűrhető, hogy Spanyolországot az idők folyamán számtalan kulturális hatás érte és konyhaművészete is tükrözi a sokféle hagyományt. A spanyol konyha alapanyagai igen változatosak, és nem egyszer messze földről érkeznek. A végeredmény: különleges ízeket egybeolvasztó mediterrán konyha, amelynek tanulmányozásával vendéglátósaink hihetetlen mennyiségű extra tudás birtokába kerülnek és kortársaikkal szemben versenyelőnyre tesznek szert.


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók