languages

Kísérő tanári beszámoló: Überlingen/ Németország

 

Küldő szervezet / intézmény: 
Név: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátó ipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola 
Város: Gyöngyös 
Ország: Magyarország 

Fogadó szervezet / intézmény: 
Név: Constantin-Vanotti-Schule 
Város: Überlingen am Bodensee
Ország: Németország 

Résztvevő tanulók:
Gál Tibor Árpád – 11. B          Lippertsreute Landgasthof Keller
Császár Gergő  –   12.SZÉ/1.   Lippertsreute Landgasthof Adler
Szabó Richárd  –   11.B           Lippertsreute Landgasthof Schwert

Időszak:                                   2016. március 14 – április 10.

 

Az Überlingeni testvériskolánkkal 2009 óta működünk együtt a Leonardo, majd az Erasmus+ Projekt kapcsán. Mindezt megelőzte több mint húsz éves nagyon – nagyon jó testvériskolai kapcsolatrendszer, amely elsősorban diák – cserekapcsolat formában valósult meg hosszú éveken keresztül, sikeresen.

 

Néhány változás történt ebben a tanévben, amely viszont programunkat tartalmában egyáltalán nem módosította, és nem zavarta.

Kiutazásunk ideje a tavaszi időszakra esett, kicsit bizonytalan időpontként tudtuk kezeli. Ennek elsődleges oka az volt, hogy az állandó munkahelyek egyike megszűnt. Uwe Kochendörfer kolléga jóvoltából azonban sikerült helyette egy új, szintén vidéki vendéglőt találni Lippertsreutéban. A három szakács tanuló - kivételesen az idén - együtt lakott, mégpedig egy apartmanban, ahol kedvükre főzhettek, és takaríthattak. Pozitívan hatott a tanulókra: egy település, közös lakóhely.

 

Mindhárom munkahely vendéglátó-ipari egységként működik: vidéki vendégház és fogadó, igazán ínyenceknek való étteremmel együtt. Különlegessé teszi őket az a tény is, hogy évtizedek óta, többgenerációs családi vállalkozásként üzemelnek. Egy-egy szakács tanulót várnak, megfelelő német nyelvtudással. Emellett fontos az önállóság, az alkalmazkodóképesség, a munkabírás, a problémamegoldó- és döntési képesség. E szempontokat már a gyerekek kiválasztásánál is megpróbáltam érvényesíteni. A felkészítő órák során közösen el is döntöttük, hogy melyik tanulónak melyik munkahely lenne a legalkalmasabb. Célzatosan megkapták a kiválasztott munkahellyel kapcsolatos információkat és az eddig tapasztalt elvárásokat. Nagyon sokat jelentett a tanulók számára az előző években készített fotóalbum megtekintése, melyből személyeket,a helyiségeket is megismertek.

A kiutazás részleteit már korábban egyeztettük a projekt koordinátorainkkal. Új koordinátorként kerültünk kapcsolatba Nicole Cerwoniak kolléganővel, aki nagyon lelkiismeretesen, és nagy odafigyeléssel készítette elő a projekt adminisztrációs részét.

 

A felkészítés a már szokásos táborral kezdődött február 13-án, majd folytatódott a nyelvi és a kulturális felkészítő órákkal. A foglalkozások időpontját és anyagát külön naplóban vezettem.  Nagyon szimpatikus, a felkészítéshez pozitívan hozzáálló tanulókat ismerhettem meg személyükben. Megértették és elfogadták azt a tényt is, hogy – a projekt előírásainak megfelelően, nagykorúak esetében - egy hetet tartózkodhatom velük. A felkészítés során teljes körű felvilágosítást kaptak a nyelvi és a kulturális információkon túl a helyi szokásokról, a munkahelyek, a fogadó fél elvárásairól. Sikerült személyesen a szülőkkel is találkoznom, melyet a kiutazás előtt nagyon fontosnak tartok! Egy tanuló – Császár Gergő 12. SZÉ/1. osztályos tanuló – később csatlakozott a csoporthoz, ő nem vett részt vett a felkészítő táborban.

Alapvető különbség a többi országhoz képest, hogy a német fél egy munkahelyen egy tanulót helyez el, abból a meggondolásból, hogy így kizárólag a célnyelven tudnak boldogulni, s ez maximálisan a javukat szolgálja.

Az utazásunk egy átszállással – Frankfurt am Main – repülővel történt. Menetközben folyamatosan magyaráztam, hogy hol mire kell figyelni, hiszen a visszaúton már egyedül kellett boldogulniuk bent a repülőtéren. 

Megérkezésünkkor a mentor kolléga várt minket Überlingenben, majd elszállított bennünket Lippertsreutéba, ahol elhelyeztük a gyerekeket szállásukon a Landhotel Hofgut Schellenbergben. A három munkahely még abban is kis nehézséget okoz, hogy a gyerekek szabadnapjai különböző napokra esnek. Elég rugalmasan álltak viszont ahhoz a kéréshez, mely szerint a rövid ideig tartó kinn tartózkodásomra való tekintettel az első héten egyszerre és több szabadnapjuk volt a gyerekeknek. Ezért sikerült mindent megmutatni, a főbb útvonalakat együtt bejárni, közösen bevásárolni, a segítségkérés szolgálati útját megismertetni, közlekedésben jártasságot szerezni, kapcsolatot az otthoniakkal fölvenni, egymás munkahelyét megismerni, a helyi szokásokat „élőben” megtapasztalni. Megszerveztem, hogy a három munkahely úgy hangolja össze a szabadnapokat, hogy legalább egy alkalommal teljes napot tudjanak együtt tölteni a tanulók.

Az Überlingeni városnézés keretében meglátogattuk a partneriskolánkat, találkoztunk a Constantin Vanotti Schule diákjaival, tanáraival, a program mentorával és az igazgató úrral. Az intézményvezetővel, és a mentorkollégákkal együtt volt szerencsénk vacsorázni – meghívásuk alapján.

Ott tartózkodásom során kapcsolatot tartottam az iskolával, megbeszéltük és elvégeztük a dokumentációs feladatokat.

Mivel kint tartózkodásom nagyon rövid volt, igyekeztem a lehető legtöbbet megmutatni a tanulóknak a csodálatos környékből is. A Bodeni tó partján több kirándulást szerveztem nekik kirándultunk Bregenzbe, ahol megcsodálhattuk a különös visszhanggal rendelkező tóparti színpadot, majd felvonóval fölmentünk az 1064 m magasan fekvő Pfänderre, ahonnan a Bodeni tó által határolt három ország látképe tárult elénk. A tél még hagyott hátra számunkra egy kis havat, ezáltal még hógolyóznunk is sikerült. Eljövetelem után sem maradtak magukra a gyerekek: egy igazi sváb specialitásra – Kässpätzle - voltak hivatalosak Andreas Glösser kolléga jóvoltából.

Megszerveztük a munkahelyeken a „magyar ételek napját”, majd a tanulók önállóan készítették el közkívánatra a magyar pörköltet nemcsak az ott dolgozó kollégáknak, hanem a vendégek részére is, hiszen a tulajdonos fölrakta az étlapra Ricsi pörköltjét.

Ezen kívül feladatom volt a diákok munkahelyi teljesítésének nyomon követése, a munkanaplók vezetésének ellenőrzése. Itthonról folyamatosan figyelemmel kísértem a hátralévő három hetet, a mentor kollégával és a tanulókkal szinte napi kapcsolatban az „éteren” keresztül – sikeresen működött!

Remélhetőleg életre szóló élményben részesültek tanítványaink!

Gyöngyös, 2016. április 30.

 

Kivételesnek éreztük magunkat, hogy bekerülhettünk az ERASMUS+ programba. Tartottak nekünk egy egynapos tábort, amely mind pszichológiailag, mind szakmailag segítettek. A kiutazást kulturális, nyelvi és szakmai felkészítő órák előzték meg, amely segítségével rálátást kaptunk a ránk váró egy hónapra.

A nagy nap 2016.03.14 – én vette kezdetét. A gyülekező Gyöngyösön volt, aztán útnak indultunk a budapesti reptérre. Budapestről Frankfurtba repültünk, amint elértük a repülési magasságot, csodálatos kilátásban volt részünk. Frankfurtból Friedrichshafenbe folytatódott az utunk, onnan vonattal utaztunk a célállomáshoz. Találkoztunk Uwe tanár úrral, aki elvitt minket a szállásunkra, és egész kint tartózkodásunk alatt nagyon segítő kész volt velünk és sok nyelvi tanáccsal látott el minket. A szállás egy hegy tetején helyezkedett el, nagyon szép és tágas, mindenünk megvolt. A megérkezést követő napokban, megnéztük a nevezetességeket, testvériskolánkat és a várost Igazgató Asszony kíséretével. Az első öt napban, ő volt a kalauzunk és a mentorunk. Szabadidőnk hasznos eltöltése érdekében időnként kulturális eseményeken, illetve felfedeztük a környéket is.

Elmentünk a partneriskolánkba, ahol megismerkedtünk a vezetőséggel és a tanárokkal, majd kedves gesztus képében egy vacsorameghívást kaptunk. A környék felfedezése után megtekintettük a gyakorlati helyeinket. A munkahelyeink a szállástól nem voltak túl messze, Ricsinek kellett bicikliznie a nagyobb távolság miatt. 

Az első munkanapunk nagy izgalommal kezdődött. Ricsi a Landgasthof zum Schwertben dolgozott, a főnökét Tobias Sicklernek, Gergő a Landgasthof Zum Adlerben dolgozott, a főnökét Peter Vögelének, Tibor pedig a Landgasthof Brauerei Kellerben dolgozott, a főnökét Markus Kellernek hívják. Körbevezettek és megismertettek bennünket a leendő munkahelyünk körülményeivel és felszereléseivel. Az alapvető munkákat bíztak ránk, aprítás, vágás, alapanyag előkészítés, stb.. Az idő előre haladásával egyre összetettebb és több munkafeladatokat bíztak ránk.

A magyar vendéglátásához képest, a munkaidő és a szabadidő jelentősen eltér. A munkaidő két részre van osztva, általában 2x 4 óra, közte 2 – 4 óráig terjedő szünettel.  A német gasztronómiába is betekintést nyerhettünk, az egészséges táplálkozást elősegítve sok salátát fogyasztottak. Legkedveltebb köretük a burgonya. Tradícionális ételük a Spätzle és a Maultasche.

Meghívást kaptunk Andreas tanár úrtól egy vacsorára, ezzel betekintést nyerhettünk egy német család minden napjaiba.

Szabad időnkben nagyrészt pihentünk, de voltak napok amikor bicikliztünk, beszélgettünk.

A hazautazás napja 2016.04.10 – én érkezett el. Kint tartózkodásunk alatt sok élményben részesültünk, valamint a német szókincsünk és a szakmai tapasztalataink bővültek. Felejthetetlen élményben volt részünk!                                                                                                                             


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók