languages

Az utazásunkat 2016.02.24.-én kezdtük meg hajnali 4:30 perckor a Keri elől. Transzferrel fel a Népligetbe, majd menetrendszeri buszjárattal utaztunk, 7 órán át Krakkóba. A buszpályaudvaron várt a kapcsolattartónk Novak Kazimir, aki elkísért a szállásunkra, majd az esti órákban ismét találkoztunk, de ekkor már megismerkedtünk a helyi koordinátorral Jolantával, és a tolmácsunkkal Elizabet Adamusszal, akik vendégül láttak minket egy vacsorára, a Jubilat étterembe. A következő nap Kazimir elkísért minket a Gyerekek munkahelyére, a Novotel Hotelba, ahol találkoztunk Andrzej Zylski Executive Chef-el, aki a Szakácsok mentora volt.

Novotel Hotel Krakkó

A Wawel kastélytól mindössze 5 perces sétára található Novotel Kraków Centrum 198 szobával és fedett medencével, szaunával, és egyéb modern szolgáltatással rendelkezik. A tágas szobákhoz ingyenes internet, illetve tea- és kávéfőző tartozik.A Novo Square Lounge bárban különféle lengyel és nemzetközi ételeket szolgálnak fel. A szobaszerviz a nap 24 órájában, à la carte ételeket és szendvicseket kínál. A Novotel Kraków Centrum mindegyik szobája légkondicionált és kényelmes bútorokkal berendezett. Valamennyi lakóegység ülősarokkal és széffel várja vendégeit. Néhány szállás a Visztula folyóra néz. A 24 órás recepció személyzete kérésre mosodai és vasalási szolgáltatásról is gondoskodik. A vendégek igénybe vehetik a jól felszerelt fitneszközpontot, valamint különféle masszázsokat és testkezeléseket próbálhatnak ki. 

 

 A Konyha és termelő helységek bemutatása

A komplexumhoz mérve a termelő helységek elég kicsik viszont kiválóan felszereltek. A főzőtér szigetszerűen van berendezve a falak mentén találhatóak a konyhai berendezések: rostlap, fritőz, kombinált sütők, hűtők, mikro sütők, sokkoló és egyéb készülékek, középen egy nagy munkaasztal található. A tálaló pult tányér melegítővel, és infra lámpákkal felszerelt. Az előkészítők és raktárak, valamint hűtőkamrák, rövid folyosókon közelíthetőek meg, melyek kapcsolatban vannak az árú-átvevő helységgel. Ezen a hátsó részen található a Chef irodája és vele szemben a munkatábla, amelyen látható napokra bontva a munkaterv, és a munkabeosztás. A konyhai dolgozók két műszakban dolgoznak, és a szállóvendégek és rendezvények létszámától függően, változó beosztásban. Szakosított termelés folyik, külön cukrász, hidegkonyha, és melegkonyha található. A legtöbb élelmiszer alapanyag félkészen, fagyasztva, vagy frissen érkezik különböző beszállítóktól. A HACCP-rendszer ennél a hotelnél is kidolgozott és ütemesen vezetett dokumentált. Ugyan-úgy, mint Magyar Országon, itt is megtalálhatóak a különféle űrlapok: hűtőellenőrző, takarítás, raktározás, pácolás, olaj, és hulladék kezelő űrlapok.

 Két ételsorral dolgoznak, az első a szállodai reggeliket, ebédeket, és vacsorákat tartalmazza, a második egy rövidített étlap, ami az a la cartos vendégek részére készült. A szállodai ételsor igen változatos, található rajta Lengyel nemzeti ételek: Zurek leves, Sousvide-olt csontozott sült csülök, Sült kacsacomb savanyú káposztával, és különböző töltelékkel töltött pirogi. Az étkeztetés, büfé asztalos módszerben történik mind a három napszakban, de a reggelinél van lehetőség a tojás ételeket a la cartban kérni. Minden étkezésnél rengeteg zöldséget, és sajtot szolgálnak fel. Az ebédnél és vacsoránál, két féle levest, három féle főételt, köretet, és három desszertet tálalnak. Az a la cartos étlap igen kevés választékot tartalmaz, melyen található Európai, Ázsiai, és Amerikai fogások pl: Rozéra sütött kacsamell mangó csatnival és vegyes salátával, jázminrizzsel.

Thom Kha Kai (Thai kókuszos csirkeraguleves). De számomra a meglepetés a Novo Beef burger volt, hiszen ez egy négy csillagos szálloda!

Hosszasan beszélgettem a Cheffel és elmondta, hogy ez az étlap azért tartalmaz ilyen ételeket, mert rengeteg a külföldi turista, valamint ez egy franchise előírás náluk. A Novo Burgerre csak legyintett egyet és csóválta a fejét.  Ételkínálatukra jellemző hogy a húsételeket rövid ideig tartó magas hőmérsékletű hőkezelés, valamint szinte minden ételt vegyes salátákkal, és két-három féle öntettel kínálnak. Tálalásuk dekoratív és szeparált elhelyezésű. Egy-egy fogásnál találkoztunk virággal és faragott zöldséggel melyeket dekorációra használtak.Az étlapuk egy elég egyszerű, harmonikaszerűen hajtogatott színes kartonlap, melynek a szerkezeti felépítése: Fedőlap logóval ellátva.

 

Az éteknél felsorolják a főbb alapanyagokat, valamint a húsok és köretek tömegét az energia tartalmát viszont nem, megkérdeztem miért, és azt válaszolták: nem akarják elijeszteni a vendégeket egy-egy ínyencség megkóstolásától. A felszolgálók a teremfőnök vezetésével dolgoznak, aki felelős a rendezvények, és étkezések zavartalan lebonyolításáért, valamint a dolgozók munkaidő beosztásáért. Az étkezéseknél svájci és önkiszolgáló büféasztalos a szervírozás. Érdekes módon náluk minden evőeszköz jobb oldalt található, egy szalvétába helyezve, baloldalra semmit nem tesznek. Ha több fogás szerepel a menüben, akkor (repülő) terítéket alkalmaznak. A szálloda ellátási tevékenységét az általános igazgató közvetlen irányításával az Éttermi igazgató (Food & Beverages Manager) felügyeli, szervezi, ellenőrzi. Minden konyhai és felszolgáló munkakörre kiterjed a hatásköre.

A szálloda felszereltsége minden téren kivalló, az ételkészítés során ellenőrzött minősséggel dolgoznak, munkaerő gazdálkodásuk megfelelő, bár a konyhai létszám néha szűkös, felszolgálóknál elég sok állandó beugrós emberrel találkoztam. A kialakult összkép az itt eltöltött egy hónap alatt kellemes volt. A személyzet barátságos mosolygós és segítőkész, és ez mindennél többet ér. Kulturális programok keretében megismerkedtünk magával Krakkóval, ami több napot vett igénybe mivel elég sok a látnivaló. Bejártuk a főteret ahol található Mária-templom, Szent Adalbert-templom, Posztócsarnok. Meglátogattuk Schindler gyárát, a Krakkói Gettót, és a közlekedési múzeumot. Waweli Királyi palotába ahol bepillantást nyertünk a Lengyel Királyi termekbe és fegyvertárba.

Következő kirándulásunk az Auschwitzi koncentrációs tábor meglátogatása volt, ami érzelmileg felkavaró volt. Megismertünk testközelből egy szomorú történelmi kort. Valamint ellátogattunk a wieliczkai sóbányába, ami Lengyelország legrégebbi sóbányája, és itt található a 135 m mélyen fekvő Wessel-tó is. Kościuszko-domb ahol gyönyörű kilátás nyílik egész Krakkóra.

Köszönjük ezt a csodálatos 28-napot, és köszönünk mindent a Fenntartóknak és a szervezőknek!


PARTNEREINK:

ecdl_logo.jpg HKIK_log.jpg NKIK_log.jpg BKIKlog.png JNSZKIK_kicsi.jpg gyngyszv_fsz_log.jpg gla_log_gif.gif kekes.gif hotel-residence-ozon-superior-logo.png lifestyle-hotel_logo_220x200.png 000009490_grandhotel_galya_logo.jpg.jpg
Irány a középsuli!

LEGFRISSEBB HÍREINK

Videók

Külkapcsolataink

testvriskolk_2012.jpg

Infoblokk.jpg

Programok


Pályázatunk:


"Lépj egy fokkal feljebb Károly Róbert"

EFOP-3.1.10-17-2017-00028


Bejelentkezés © Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Média ajánlat | Oldaltékép

logók